3 Manieren om authentiek Guatemala te beleven

Posted by Jeffrey Schipper | 20 februari 2017 | Lijstjes, Stories
authentiek-guatemala

Waarschijnlijk ken jij weinig mensen in je omgeving die lyrisch zijn over Guatemala. Er zullen dan ook maar weinig bekend zijn die dit kleine Midden-Amerikaanse land hebben bereisd. Toch is het land een stuk toeristische dan je zou verwachten.

Guatemala

Gunstig gelegen voor Amerikanen, is het land vooral populair onder georganiseerde groepen met Amerikaanse toeristen op leeftijd. Ook backpackers die een paar maanden door Midden-Amerika trekken, komen vaak langs Guatemala. Gelukkig voor jou – als je op zoek bent naar een authentieke ervaring – zijn al deze toeristen heel gemakkelijk te omzeilen. Ik geef je alvast drie manieren.

#1 IXIL-DRIEHOEK

De Ixil-driehoek is een kleine regio in de westerlijke hooggebergten van Guatemala dat gevormd wordt door (Santa Maria) Nebaj, (San Gaspar) Chajul en San Juan (Cotzal). Hoewel het in de toplijst van Lonely Planet staat zie je hier bijna geen enkele toerist lopen. Waarschijnlijk komt dit door de onhandige ligging en dat je verschillende keren in kippenbussen moet overstappen.

De regio is bekend geworden doordat tijdens de 36-jarige burgeroorlog veel inwoners zijn vermoord en gemarteld – als onschuldige slachtoffer tussen de guerilla’s van EGP (Ejército Guerrillero de los Pobres) – of met de motivatie om deze afstammelingen van de Maya’s en hun cultuur de grond in te drukken.

Vrouwen en kinderen zijn in veel afgelegen dorpjes uitgemoord, terwijl de mannen aan het werk waren. Zo ook in het dorpje Cocop, waar je via een gladde heuvelweg naar toe kunt lopen. De enige aanwijzing van deze brute periode zijn de graven van de inwoners.

Maar dit is niet de reden om Nebaj en omstreken te bezoeken; die zit namelijk geworteld in de authenticiteit van de Ixil. De geïsoleerde steden en dorpen hebben voor weinig externe invloeden gezorgd. En dat is maar goed ook, de ‘traje’ (kledingstijl) van de mensen is ontzettend kleurrijk en prachtig geweven. De typische rood-gele rok en het groen-roodgeweven ‘huipile’ (bovenstuk) wordt afgerond met een haarstuk met of zonder pompoms hangt geweven door het lange zwarte haar. Klinkt doodgewoon? Zo goed als iedere generatie loopt met dezelfde stijl kleding rond. En dat doen ze vol trots.

De beste tip die ik kan geven is om op een marktdag naar Chajul te gaan. De markt is niet eens zo heel groot en je zult er geen leuk souvenir vinden – al heeft Marthe hier wel pompoms gekocht – maar het is dé kans om een dag lang tradities te bewonderen. Ook een aanrader is om in de regio een trail te hiken. Je kunt voor de lange of korte trails gaan; wij liepen over de heuvels naar Cocop. Interessant om het rurale leven te ervaren en een versgemaakte tortilla te eten, terwijl de kippen en kuikentjes om je heen dartelen.

#2 OMGEVING VAN QUETZALTENANGO

Quetzaltenango is de koloniale naam voor Xela(jú); de onofficiële hoofdstad van de Maya. Het is Guatemala’s tweede grootste stad en een goed uitgangspunt voor het beklimmen van vulkanen, hikes of het bezoeken van nabijgelegen dorpjes. De westerlingen die je in de stad zelf ziet zijn voornamelijk studenten Spaans, maar ga je de stad uit met de kippenbus kom je eigenlijk zo goed als niemand tegen.

Je kunt alles met een tour doen of zelf en met het tweede heb je het gevoel dat je de enige gringo van het dorp bent. Voor die authentieke ervaring ga je dus zelf. Neem de bus naar Zunil en naar San Andres de Xecul en je komt in twee dorpjes die van bovenaf volledig kleurloos lijken.

Op een afstand valt er maar één ding op: kerken zijn nog nooit zo aanwezig geweest als hier. In San Andres de Xecul staat een extravagante, gele iglesia met een blauw-geel-groen-rode koepel en een heel verhaal van gekleurde poppetjes op de facade. In Zunil staat een gele kerk met witte details. De bevolking van beide dorpen is 100% K’iche en dat is dan ook de taal die ze hier spreken.

Interessanter – en authentieker – is San Simon; een heilige mannequin van een Maya-god-katholieke-bisschopcombinatie die volgens de legende van drank, sigaretten en vrouwen hield. Hij was niet meer welkom in de kerk en wordt daardoor nog altijd ieder jaar van plaats gewisseld. Je vindt hem door een local te vragen naar zijn locatie; zij brengen je er maar al te graag heen. Eenmaal daar wordt hem drank, sigaretten en Playboys geschonken in een kamer vol met kaarzen, biddende – en huilende – mensen. Een fascinerend ritueel om te zien.

#3 MIJD SHUTTLE-BUSSEN

Shuttle-bussen worden aangeboden door ho(s)tels en tour operators. Deze zijn ontzettend duur, nauwelijks comfortabeler dan kippenbussen en de chicken bus is waar de authentieke kern van Guatemala tot uiting komt. Chicken busses zijn oude Amerikaanse schoolbussen die veredeld zijn met kleurrijke kunst, sterke motoren en chromen grills. Ze zien er massief uit, maar eenmaal in de bus lijkt het soms dat hij van ellende uit elkaar valt.

Een chicken bus zit nooit vol. De bankjes zijn gemaakt voor schoolkinderen; er kunnen gemakkelijk vier mensen op een rij voor twee kinderen zitten. En anders zit iemand tussen de stoelen in, op jouw schoot of staan ze gerust een paar uur op een hobbelige weg. Zelfs als er geen beweging meer in zit, vliegen de verkopers door de bus met fruit, pinda’s, zakdoekjes, gefrituurde banaan of kippenvleugels. Vrouwen houden hun baby in een doek op de rug en zitten rustig tegen de leuning aan en dan bestaat er ook nog een grote kans dat de uitlaat ontploft. Of dat de bus überhaupt uit elkaar valt. Dan stapt iedereen zonder zeuren uit en wachten ze op een vervangende bus.

Neem je shuttle-bussen, dan zul je dit missen. Let wel op: er is een prijs voor Guatemalteken en voor toeristen – welke je overigens in bussen bijna niet tegen gaat komen, iedereen gaat met shuttles – maar ga hier geen probleem van maken. Het kost je toch al zo goed als niets.

#! WIE AUTHENTICITEIT ZOEKT, ZAL HET VINDEN IN GUATEMALA

Nebaj, chicken bussen en Xela zijn fantastisch om te bezoeken, maar vergeet vooral niet dat er veel meer authentieke plaatsen te vinden zijn; zelfs bij de toeristische hotspots Antigua, Tikal en Lago de Atitlan.

De kolonionale binnenstad van Antigua met de bekende Santa Catalina-poort, de enorme hoeveelheid vulkanen – waarvan enkele actief zijn – beklimmen, chillen rondom Lago de Atitlan en de Maya ruïnes van Tikal – of El Péten als gehele provincie – ontdekken: allemaal fantastische ervaringen die je kunt opdoen in Guatemala.

Niet in veel landen werd ik wakker met een 24-uur erupterende vulkaan, liep ik door straatjes van een kleurrijke stad met 3 enorme vulkanen eromheen en voelde ik mij klein terwijl ik omringd werd door massieve tempels midden in de jungle. Maar zelfs in die momenten – omringd met toeristen – vond ik dit kleine avontuurtje geweldig om mee te maken.

About The Author

Jeffrey Schipper

Jeff is pas echt zichzelf als hij aan het reizen is. Het liefst ontdekt hij oude culturen in Iran, wandelt hij tussen de sneeuwtoppen in Patagonië of duikt hij met hamerhaaien bij de Galapagos.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Dit vind je vast ook leuk

roraima-venezuela
Hoe je rijk kunt worden door een trekking naar Roraima in Venezuela
Door zes dagen deel te nemen aan een trekking naar de top van Mount Roraima – de tafelberg die je misschien kent uit Disney-film Up! – kun je aardig wat geld verdienen....
Ontdek de tradities van Warao-indianen
Christopher Columbus voer in de vijftiende eeuw door het gebied dat hij associeerde met de hemel op aarde. Het gebied kenmerkte zich door zijn zoete riviermonding, een sterke stroming en...
De ruïnes van de Inca-trail
De Inca-trail is een wereldberoemde wandelroute die loopt van de Sacred Valley tot aan Machu Picchu. In 3 tot 4 dagen loop je bergpas op en bergpas af over het...