ESTA afgewezen: wat nu?

Posted by Jeffrey Schipper | 11 maart 2017 | Nieuws

Er worden veel artikelen geschreven op reisblogs over het visum dat je nodig hebt om Amerika binnen te komen. Deze informatie is vaak beperkt tot ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Meestal is dit niet erg, maar er zijn redenen waarom een ESTA afgewezen wordt. En zelfs voor een transit heb je een Amerikaans visum nodig! Ik leg je uit in dit artikel welke stappen je bij de aanvraag moet doorlopen om te reizen naar Verenigde Staten of wanneer je een transit hebt.

USA visum

ESTA is een goedkeuring dat jij voor zakelijke of toeristische doeleinden tot 90 dagen in de Verenigde Staten mag blijven. Je vult een formulier in en krijgt voor $14 een ESTA. Soms lukt dit niet; je bent eerder in Amerika geweest voor langer dan toegestaan, hebt landen als Iran, Soedan, Syrië en Irak bezocht na 2011 of hebt om welke reden dan ook ergens ‘ja’ ingevuld in het formulier. Denk aan illegale praktijken, zoals drugshandel, moord e.d.

Reken op een week of 2-3 om onderstaande stappen te doorlopen! Belangrijk: vraag ook voor een transit een B-2 Tourism visum aan. Hiermee kun je 10 jaar lang Amerika in voor langer dan 90 dagen (en transits).

Stap 1: Maak een pasfoto in Amerikaans formaat

Ga voor een pasfoto van 5×5 naar een betrouwbare fotograaf. Er zijn heel erg veel extra eisen en een goede fotograaf is hiervan op de hoogte. Ik heb mensen weggestuurd zien worden omdat de achtergrond van de foto niet wit genoeg was. Dit kost je onnodig veel tijd en moeite, dus doe het in één keer goed.

Stap 2: Vul het DS-160 formulier in

Het DS-160 formulier is bedoeld om een non-immigrant visum aan te vragen. Het is een vragenlijst van ongeveer 75 minuten waarin je gevraagd wordt naar persoonlijke informatie, werkervaring, intenties om naar Amerika te gaan, reiservaring, educatie en veel meer. Deze is hier te vinden.

Stap 3: Registreer bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam

Nadat je een DS-160 formulier hebt ingevuld registreer je je voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Na je registratie maak je de betaling over volgens instructies op de website. Wanneer deze ontvangen is krijg je een mailtje om een afspraak in te plannen. Deze is hier te vinden.

Stap 4: Maak een afspraak

Je hebt weinig mogelijkheden om in te plannen, dus mocht je haast hebben, doe dit zo snel mogelijk. Het kan zo maar zijn dat je een week of twee moet wachten!

Stap 5: Bereid je voor op het interview

Het interview is bedoeld om in te schatten of je geschikt bent voor een toeristenvisum. De hoeveelheid informatie klinkt misschien overbodig, maar je wil niet afgewezen worden en hiermee sta je sterk. Hiervoor heb je (uitgeprint) nodig:

  1. Huidig paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn voor een reis naar de Verenigde Staten;
  2. Aanvraag niet-immigratievisum, bevestigingspagina formulier DS-160;
  3. Instructies visumaanvraag document;
  4. Pagina met afspraakbevestiging;
  5. Eén kleurenfoto van 5 x 5 cm, niet ouder dan zes maanden;
  6. Meereizende gezinsleden huwelijksakte/geboorteakte.

Wat handig is om sterker en met meer vertrouwen het interview in te gaan:

  1. Overzicht van je bankrekening (om aan te tonen dat je genoeg geld hebt om het land te verlaten);
  2. Vluchtschema;
  3. Arbeidscontract;
  4. Huurovereenkomst.

Stap 6: Interview

Wees op tijd bij het consulaat en volg de instructies goed op. Maak geen grapjes, maar maak je ook niet te zenuwachtig. Door verhalen van tevoren was ik zelf een beetje zenuwachtig, maar het valt allemaal mee. Lees van tevoren ook nog de regels in de documentatie die je krijgt. Neem bijvoorbeeld geen laptop mee en zet je smartphone uit bij de loketjes. Met laptop kom je echt niet binnen!

Je wacht op een stoel, krijgt instructies in je schoot geworpen – een plastic hoes waar je je bewijzen in stopt met een nummer erop – en je wordt geroepen om naar het loketje te lopen. Ze stellen een aantal kritische vragen, nemen je documenten in beslag en laten je weer wachten. Vervolgens word je nog een keer opgeroepen voor het tweede loket, krijg je wat kritische vragen en je kunt weer gaan. Alles bij elkaar duurt ongeveer een uur.

Ga niet liegen tijdens je interview. Als je bijvoorbeeld in Iran bent geweest zeg je: “Ik kon geen ESTA krijgen, omdat ik vorig jaar in Iran ben geweest als toerist”. Waarschijnlijk zul je in de toekomst heel vaak moeten verantwoorden waarom je in dit land bent geweest.

Stap 7: Ontvang je visum

Pfoeh, je hebt hem binnen. Makkelijker dan gedacht, toch? ;)

 

Disclaimer: deze informatie is up-to-date op 22/3/2017. 

About The Author

Jeffrey Schipper

Jeff is pas echt zichzelf als hij aan het reizen is. Het liefst ontdekt hij oude culturen in Iran, wandelt hij tussen de sneeuwtoppen in Patagonië of duikt hij met hamerhaaien bij de Galapagos.

Add a comment

*Please complete all fields correctly