Ontdek de tradities van Warao-indianen

Posted by Jeffrey Schipper | 29 december 2016 | Stories

Christopher Columbus voer in de vijftiende eeuw door het gebied dat hij associeerde met de hemel op aarde. Het gebied kenmerkte zich door zijn zoete riviermonding, een sterke stroming en een doolhof aan kleine rivieren. Een nieuw gebied voor ontdekkingsreizigers, maar allang bewoond door de Warao-indianen. Nu kennen wij dit gebied als de Orinoco-delta in Venezuela.

Venezuela

Orinoco-delta

Tegenwoordig leeft deze grote groep van indianen nog steeds in het oosten van Venezuela: de Orinoco-delta, met al zijn moerassen en ondoorgrondelijke wouden. Het gebied is groter dan Nederland! En dat grote gebied is dan weer onderdeel van de Orinoco-rivier; de derde grootste rivier ter wereld. In drie uur tijd vaar je van San Jose de Buja naar het midden van de delta.

Het zal je niet ontgaan zijn dat Venezuela kampt met grote economische en sociale problemen en een zeer onveilig imago. Daardoor gaan er maar heel weinig toeristen richting dit fascinerende land. Zo zat ik zelf bijvoorbeeld in een kamp met alleen een Argentijnse fotograaf toen ik aankwam. Het kamp is niets meer dan een rij van hutjes die op palen gezet zijn. Met een klein bootje gaan we door de kleine riviertjes en zien we roodblauwe en blauwgele ara’s, boa constrictors, brulapen, vlinders, dolfijnen, reuzenotters, toekans en nog veel meer.

Een paar dagen verblijven in de Amazone betekent ook ’s middags vissen op piranha’s met kleine stukjes rauw vlees. Er zijn blijkbaar genoeg piranha’s in de buurt; we hebben direct beet. Tijdens zonsondergang en een aansluitende zoektocht naar kaaimannen in het pikdonker, weet je dat je de echte wildernis hebt gevonden. De rest van de week bestaat vooral uit het spotten van wildlife.

Bootmensen

Dieren spotten is altijd geweldig, maar je kunt het op veel plaatsen doen. Wat deze regio echt uniek maakt is de aanwezigheid van de Warao-indianen. Venezuela betekent klein Venetië, benoemd door Amerigo Vespucci die het Maracaibo-meer – in het westen van Venezuela – vond lijken op Venetië. Toch was de naam logischer geweest voor de Orinoco-delta. De term ‘Warao’ betekent namelijk bootmens. Het zal je dus niet verbazen dat een uitgehakte kano het enige vervoersmiddel is in de regio.

Vooral in de ochtend zie je veel beweging op het water; de kans dat je veel indianen langs ziet peddelen is dan ook heel groot. Kinderen – die nog maar net kunnen lopen – peddelen al in hun mini-kano’s voorbij. Zo varen zij van plek naar plek en weer naar huis: net als de lodge waar ik verblijf een hut op palen met een rieten dak en zonder muren. Slapen doe je niet in je bed, maar in een hangmat.

Door het gebrek aan toerisme is het mogelijk om eens een familie te bezoeken zonder dat hier een toeristische sfeer aan hangt. Toen ik met een gids een Warao-familie bezocht zag ik hoe het er aan toe gaat. Spelende kinderen in kano’s, ara’s als huisdier en vooral een traditioneel en primitief leven. Ze jagen, verzamelen, vissen en maken kunstwerken met de hand. Ze lijken er wel van te genieten.

Klaar om de Warao-indianen te ontdekken?

Voordat je gaat is het van belang om de huidige situatie van Venezuela te controleren. Daarnaast heb je contact geld nodig om te wisselen: de straatwaarde van de Amerikaanse Dollar kan heel erg schommelen en wel meer dan twintig keer waard zijn dan de officiële waarde.

Daarnaast doe je er goed aan om deet mee te nemen, dikke sokken tegen steekvliegen, shirts met lange mouwen, een poncho, lange broek en je camera. De rest wordt daar allemaal voor je verzorgd: laarzen, drinken, eten, klamboe en zaklampen.

About The Author

Jeffrey Schipper

Jeff is pas echt zichzelf als hij aan het reizen is. Het liefst ontdekt hij oude culturen in Iran, wandelt hij tussen de sneeuwtoppen in Patagonië of duikt hij met hamerhaaien bij de Galapagos.

Blog Comments

[…] Ontdek de tradities van Warao-indianenJeffrey Schipper – 29 december […]

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Dit vind je vast ook leuk

roraima-venezuela
Hoe je rijk kunt worden door een trekking naar Roraima in Venezuela
Door zes dagen deel te nemen aan een trekking naar de top van Mount Roraima – de tafelberg die je misschien kent uit Disney-film Up! – kun je aardig wat geld verdienen....
authentiek-guatemala
3 Manieren om authentiek Guatemala te beleven
Waarschijnlijk ken jij weinig mensen in je omgeving die lyrisch zijn over Guatemala. Er zullen dan ook maar weinig bekend zijn die dit kleine Midden-Amerikaanse land hebben bereisd. Toch is...
De ruïnes van de Inca-trail
De Inca-trail is een wereldberoemde wandelroute die loopt van de Sacred Valley tot aan Machu Picchu. In 3 tot 4 dagen loop je bergpas op en bergpas af over het...